نسخه جامع و بسیار بزرگ ویندوز 2000، Windows 2000 Datacenter Server نامیده میشود. این نسخه حداکثر شصت و چهار گیگابایت حافظه اصلی (RAM) و سی و دو پردازنده را حمایت مینماید. نسخه فوق دارای تمامی قابلیتهای کلاسترینگ نسخه Advanced Server و سایر پتانسیلهای استاندارد میباشد. از نسخه فوق ،در محیطهایی با قابلیتهای محاسباتی و عملیاتی بسیار بالا، استفاده میگردد. علاوه بر آمار شگفت انگیز نسخه فوق در رابطه با میزان حافظه و تعداد پردازنده، ماکروسافت ادعا نموده است که زمان فعالیت بدون خرابی (Uptime) سیستم عامل فوق، 99.999 % است. در صورتیکه قصد تهیه این نسخه ویندوز را داشته و بدنبال قیمت آن میباشید، هرگز در این راه موفق نخواهید شد. چون شما نمیتوانید نسخهای از آن را خریداری نمائید. ماکروسافت، صرفا«نسخه فوق را به تولید کنندگان سخت افزار سرویس دهنده (معمولا» OEM نامیده شده و اقتباس شده از Original Equipment Manufactures است) عرضه مینماید. شرکتهای تولید کننده، پیکربندهای خاصی را در رابطه با سخت افزار سرویس دهنده انجام و بمنظور سازگاری با DataCenter Server آن را بررسی، تست و در ادامه سرویس دهندگان فوق، به شرکتهای متقاضی بهمراه سیستم عامل Datacenter Server فروخته میگردد. سیستم و نحوه پشتیبانی Datacenter، نسبت به سایر نسخههای ویندوز نیز متفاوت است. ماکروسافت حمایت فنی مستقیمی در رابطه با نسخه فوق را ارائه نمیدهد. در مقابل، OEM، کانال ارتباطی و پشتیبانی لازم را با مشتریان مربوطه، برقرار خوادهد کرد. یکی از نکات مهم پشتیبانی Datacenter، عدم مجاز بودن اعمال تغییرات و اصلاح پیکربندی سخت افزار سرویس دهنده، بدون کسب مجوز لازم از OEM است.
Windows 2000 Advanced Server
این نسخه، شامل تمامی ویژگیها و پتانسیلهای نسخه Windows 2000 Server بعلاوه امکانات اضافه دیگری است. نسخه فوق، نیز دارای محدودیتهای خاص خود است. حمایت از حداکثر هشت پردازنده و هشت گیگابایت حافظه، نمونههایی در این زمینه میباشند. این نسخه، تغییراتی را درارتباط با مدل حافظه استفاده شده توسط برنامه ها، ایجاد نموده است. در این راستا سه گیگابایت ارائه و صرفا«از یک گیگا بایت برای سیستم عامل، استفاده میشود. بدین ترتیب، برنامههای بزرگی نظیر SQL Serevr، از مزایای حافظه RAM بخوبی بهره مند خواهند شد. نسخه فوق، همچنین دارای امکاناتی نظیر: کلاسترینگ (Clustering) و Network Load Balancing Service، است. با اینکه اکثر سرویس دهندگان NET Enterprise .، بصورت نسخه Enterprise Edition در دسترس میباشند، ولی این بدین مفهوم نیست که آنان نیازمند استفاده از نسخه Advanced Server میباشند. مثلا» Exchange Sever Enterprise Edition، قادر به اجراء بر روی Windows 2000 Server است (در چنین حالتی، نمیتوان از امکان کلاسترینگ Exchange استفاده گردد، مگر اینکه آن را بر روی نسخه Advanced Server نصب نمود).
Windows XP
آخرین محصول مایکروسافت تا پایان سال 2002 که سیستم عاملی بسیار قوی و زیبا میباشد و برای کار با internet مناسب میباشد .
Windows NET Server 2003
خانواده Windows .NET Server 2003 Windows .NET Server 2003، آخرین نسخههای تولید شده در رابطه با محصولات ویندوز شرکت ماکروسافت، بوده و نسخه بعدی خانواده Windows 2000، میباشند. تمام نسخههای Windows .NET Server 2003، شامل گزینههای رابط کاربرWindows XP و یا themes نیستند. این بدین علت است که themes نیازمند منابع اضافهای است و برای یک سرویس دهنده مناسب بنظر نمیرسد، منابع را صرف انجام چنین عملیاتی آنهم در رابطه با بخش رابط کاربر بر روی سرویس دهنده نماید. بنابراین زمانیکه سیستم را با استفاده از ویندوز 2003، برای اولین مرتبه راه اندازی مینمائید، از اینترفیس آن تعجب نکنید .(اینترفیس ویندوز 2000 را در مقابل اینترفیس جدید XP مشاهده، خواهید کرد). خانواده Windows .NET Sever 2003 دارای چهار نسخه متفاوت است:
Windows .NET Server 2003 ،Web Edition، یک نسخه مناسب، سریع و ارزان! برای پلات فرم مبتنی بر سرویس دهنده وب است.
Windows .NET Server 2003 ،Standard Edition، که معادل Windows 2000 Server است.
Windows .NET Server 2003 ،Enterprise Edition. که معادل Windows 2000 AdvancedSever است.
Windows .NET Server 2003 ،Datacenter Edition. که معادل Windows 2000Datacenter Server است.
ماکروسافت، نام Windows .NET Server 2003 را دو مرتبه قبل از عرضه آن تغییر داده است. (Windows 2002 به Windows .NET Server و سپس به Windows .NET Server 2003). در ادامه ما همچنان از اسامی کوتاه نظیر Windows .NET Standard Server نسبت به نام رسمی Windows .NET Server 2003 Standard Edition، استفاده خواهیم کرد.
با معرفی Windows .NET Web Server 2003، ماکروسافت قانون (بدعت) مربوط به انتخاب یک نسخه بمنظور یک کار خاص را تغییر داده است. Windows .NET Standard Sever، همچنان اولین گزینه برای اکثر برنامهها است. Enterprise Server، امکانات مناسبی را در رابطه با حافظه و کلاسترینگ، اضافه نموده است .نسخه Datacenter همچنان در اختیار OEM گذاشته میشود(همانطور که دررابطه با ویندوز 2000 عمل میگردید). Windows .NET Web Server، یک ایده جدید بوده و هدف آن رقابت در جهت ارائه یک سرویس دهنده وب با قیمت مناسب! با سایر تولیدکنندگانی است که محصولات خود را نظیر سیستم عامل و یا سرویس دهنده وب، بصورت رایگان در اختیار کاربران قرار میدهند (لینوکس و Apache نمونههایی در این زمینه میباشند). قطعا«رقابت با تولیدکنندگانی که محصول خود را بصورت رایگان در اختیار قرار میدهند، کار بیسار مشکلی! بوده و میبایست برای آن تدابیر خاصی اندیشیده گردد. مثلا» قیمت 1،199 دلار برای هر نسخه از سرویس دهنده Windows 2000 Server (شامل ده مجوز دستیابی کاربران)، یک قیمت رقابتی نیست. Windows .NET Web Server، بدنبال پرکردن این خلاء رقابتی است. نسخه فوق در عین حالیکه برخی از ویژگیهای ویندوز را ندارد ولی تمامی ویژگیها و امکانات لازم و مورد نیاز یک سرویس دهنده وب را بخوبی و با قیمت پائین! ارائه مینماید.
با اینکه تعدادی از سرویس دهندگان NET Enterprise .، بصورت Enterprise Edition در دسترس میباشند ولی این بدان مفهوم نیست که آنان به Enterprise Server نیاز خواهند داشت. مثلا«SQL Server 2000 Enterprise Edition، میتواند بر روی Windows .NET Standard Server، نصب و اجراء گردد. در این راستا امکان استفاده از SQL ServerClustering، وجود نخواهد داشت، مگر اینکه نسخه Windows .NET Enterprise Server، نصب گردد. Windows .NET Server، نسخههای شصت و چهار بیتی خود را بمنظور حمایت از پردازنده جدید Itanium، شرکت اینتل نیز ارائه نموده است. صرفا» نسخههای Enterprise و Datacenter بصورت 64 بیتی، ارائه شده اند. کامپیوترهای Itanium که بر روی آنها Windows .NET Enterprise Server اجراء میگردد، قادر به حمایت از شصت و چهار گیگابایت حافظه اصلی میباشند. بر روی کامپیوترهای فوق در صورتیکه نسخه Datacenter نصب شده باشد، امکان استفاده از حداکثر 128 گیگابایت حافطه وجود خواهد داشت.
Windows Vista
ویندوز ویستا ویژگیهای دیداری فوقالعادهای مانند پنجرههای نیمهشفاف و ابزارهای قدرتمندتر جهت جستجوی فایلها دارد ولی تا به حال در مورد بهبود امنیت در ویستا و توانایی آن در ارتباط بهتر با وسایل دستی قابلحمل ،خبری داده نشده است. مایکروسافت از آغاز کار بر روی این سیستم عامل وعده داده بود که شالوده آن را بر سه ستون استوار خواهد کرد.یک موتور گرافیکی به نام Avalon ،یک فنآوری جدید به نام indigo که توانایی ارتباط برنامههای کامپیوتری و وسایل مختلف را به هم میدهد و یک سیستم ذخیرهسازی دیتا که قابلیت جستجوی بهنر را ممکن میسازد به نام winFS .ولی در مقام عمل مایکروسافت از زمانبندی خود عقب افتاد و تصمیم گرفت از ویژگی winFS چشم بپوشد و این سیستم را بهصورت یک برنامه الحاقیadds-on بعد از انتشار ویستا عرضه کند.پس از 3 ستون ویندوز بعدی ،هنوز 2ستون پابرجا هستند.
پوسته جدید ویندوز به نام Aero تقریباً تنها نشانه موتور گرافیکی Avalon بود که کارشناسان pcworld در نسخه قبل از بتا با کد 5048مشاهده کردند.در این پوسته دکمهها ،فریمهای پنجرهها ،نوارهای عنوان و آیکونها به اشکال متحرک ،سهبعدی و گاه نیمهشفاف مبدل میشوند.در واقع Aero به رابط گرافیکی interface ویندوز حیات میبخشد.
با این که مایکروسافت از winFS صرفنظر کرده روی نحوه ارائه فایلها با فرمت NFTS کار کرده و شرایطی را فراهم کرده است که فایلها بر حسب مولف،مدل دوربین(در مورد عکسها)، ژانر و عنوان آلبوم(در مورد فایلهای موسیقی) مرتب شوند.امکان ساخت لیستهای مجازی از فایلها هم فراهم شده است.با این ویژگی میتوان برای مثال همه عکسها و یا فایلهای ورد را بصورت یکحا مشاهده کرد،صرفنظر از اینکه در کجا save شده باشند.
ویژگی دیگر این ویندوز ارتباط بهتر با تلفنهای هوشمند،دوربینها و پخشکنندههای صوتی و همچنین بهبود بخشیدن انتقال و همزمانسازی synchronization فایلهاست. در نسخهای که تیم pcworld مشاهده کرد ،خبری از مرورگر اینترنتی 7 نبود.البته مایکروسافت وعده داده نسخه بتای این نرمافزار را همراه ویستا عرضه کند. با وجود اینکه مایکروسافت برای بالا بردن ضریب ایمنی،ویژگیهایی مانند مانیتورینگ دادههای خارج سیستم(سرویسپک 2 فقط دادههای داخل سیستم را مانیتور میکند.) ،محافظت علیه برنامههای مخربmalware و امکان ایجاد اکانت کاربری محدود شده را به ابزارهای امنیتی قبلی اضافه کرده ،ولی در مجموع ابزارهای امنیتی ویستا همانند ویندوز xpمجهز به سرویس پک 2 است. موتور گرافیکی Avalon در سیستمهای مجهز به کارتهای گرافیکی بهروز شده امکان میدهد که پنجرههایی چرخان،با بافت پشتزمینه و یا محو شونده ببینید.به علاوه میتوانید منوها ،نوارهای عنوان و سایر اجزا را بهصورت نیمهشفاف مشاهده کنید. اما در مورد اینکه حداقل امکانات سختافزاری برای تصب و به کارگیری ویندوز ویستا چیست، تا به حال اظهار نظر رسمی صورت نگرفته است و مایکروسافت صرفاً RAM 512 و CPU سریعتر از آنچه در سیستم عاملهای قدیمی به کار گرفته میشد، را توصیه کرده است. گویا ویستا هم بهصورت 64 بیتی و هم بهصورت 32 بیتی منتشر خواهد شد. اما ویژگی دیگری که به تازگی به ویندوز ویستا اضافه شده meeting space است که یک سیستم اشتراک فایل بهصورت peer to peer است و محیط مجازیی فراهم میآورد که کاربران را قادر میسازد روی فایلها و دیتاهای به اشتراک گذاشته شده کار کنند.
ویندوز ویستا قرار است که تا انتهای سال 2006 عرضه شود.
== آن سوی ویستا ==
بدون شک ویندوز ویستا یکی از پرسر و صدا ترین محصولات مایکروسافت در چند سال اخیر است که قرار است طی آخرین اخبار در اوایل 2007 به بازار ارائه شود.مایکروسافت با استفاده از مجرب ترین برنامه نویسان و امکانات سخت افزاری خود امید دارد تا سیستم عاملی را به بازار عرضه نماید که تا سال ها از حیث از دست دادن بازار سیستم های عامل آسوده خاطر باشد.و همچنین موقعیت رو به رشد سیستم عامل های کدباز لینوکس را دچار تزلزل نماید.سیستم عامل ویستا با تبلیغات و امکانات متفاوتی عرضه شده است به نحوی که مدت هاست کاربران حرفه ای کامپیوتر چشم انتظار ورود آن به بازار هستند.ویستا با استفاده از لگوریتم های پیشرفته ی امنیت و شبکه تا سال ها می تواند نیاز کابران حرفه ای را برطرف سازد.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ